Hungary - SM #1
2014-04-30 | Kincskeresés | Ajtony | GG3985
"Amikor az ember határozott cél felé tart...nagyon fontos, hogy az útnak is szenteljen figyelmet. Az út az, amely mindig megmutatja a célba érés legjobb módját, s útközben gazdagodunk. (...) Az lehet jobb vagy rosszabb, attól függően, melyik utat választjuk az eléréséhez, és hogy miképpen járjuk ezt az utat. Ezért olyan fontos ...felfedezni a titkokat mindabban, amit megszokásból, mindennap látunk, de amelyeket rutinból képtelenek vagyunk észrevenni."
Paulo Coelho fenti idézete motiválta ezt a geoláda sorozatot, amely sajátságos módon mutatja be Magyarországot. A megyénként elrejtett 26-26 láda csak a célt határozza meg, de a közöttük meghúzódó út megtalálása és az utazás az, aminek során felfedi igazi arcát az adott megye. Azért reméljük, hogy a megtalált ládák is felfednek eddig még nem ismert, "kiskincseket" az adott megyében.

A ládákban található négy karakteres jelszavakra a játék során szükséged lesz, ne felejtsd el megjegyezni azokat!

Koordináta:

N 46°28.410'

E 17°31.643'

Somogy megye

Igazolás módja: jelszó

Kakpuszta templomának emléke
A Belső-somogyi homokvidéken nemrég még 3 település nevében szerepelt az ősi Kak falu neve: Alsókak, Kakpuszta és Felsőkak. A török idők pusztításai után az ősi Kak község a későbbi Alsó-Kak körzetében települt újjá, az északibb részeken csak szórványok keletkeztek, Felsőkak a 19. század első felében a feljegyzések szerint mindössze két útmenti csárdából állott. Alsókak kevés sovány szántóval, annál több vízjárta réttel-legelővel rendelkezett a beerdősült vidéken, a mélyebb részeket mocsarak és duzzasztott tavak foglalták el. Mindez a vízimolnároknak és a legeltető-makkoltató állattartóknak kedvezett. A vidéknek a 19. század második felében történt vízrendezése nyomán a nagybajomi földesúr szántóföldek nyerése érdekében Alsókak lakóit kiszorította, akik Kakpusztára és Felsőkakra települtek át. Így Alsókak már a 19. században romlásnak indult és helyét visszavette a természet. A másik kettő a 20. század közepén élte virágkorát. A TSz-esítés után a közlekedési- és munkalehetőség nélküli falvak kezdtek elnéptelenedni, majd a 70-es, 80-as években gyakorlatilag megszűntek. Felsőkakon ma egy-két félig elbontott házrom található. Kakpusztán ma még két tanyagazdaság található. Egykori, elbontott templomának maradványa a S+ jel útvonalától 150 méternyire az erdőben rejtőzik.
A DDNP által létrehozott új tanösvény létesítésekor a helyet tájba illően, de nem túl időtállóan jelölték meg. Az ácsolt szerkezet alatt az egykori templomkereszt maradványa látható. Feliratának olvasható része: Isten dicsőségére emeltette özv. Horváth Jánosné 1916.

A kisméretű ládán kívül tartalék jelszóhordozó matricát is találsz az ácsolt szerkezet egyik akác rúdjának bütüjén (N 46° 28,405' E 17° 31,644').

2015-08-23 21:25:42
Köszönjük a rejtést.

Megtalálás: 2015-08-20

2014-07-20 16:47:33
Megvan, köszi a játékot. [g:hu 1.4.30x]

Megtalálás: 2014-07-20
Szab

Új megtalálások

Bejelentkezés