Hungary - SM #19
2014-05-01 | Kincskeresés | BaLee | GG4048
"Amikor az ember határozott cél felé tart...nagyon fontos, hogy az útnak is szenteljen figyelmet. Az út az, amely mindig megmutatja a célba érés legjobb módját, s útközben gazdagodunk. (...) Az lehet jobb vagy rosszabb, attól függően, melyik utat választjuk az eléréséhez, és hogy miképpen járjuk ezt az utat. Ezért olyan fontos ...felfedezni a titkokat mindabban, amit megszokásból, mindennap látunk, de amelyeket rutinból képtelenek vagyunk észrevenni."

Paulo Coelho fenti idézete motiválta ezt a geoláda sorozatot, amely sajátságos módon mutatja be Magyarországot. A megyénként elrejtett 26-26 láda csak a célt határozza meg, de a közöttük meghúzódó út megtalálása és az utazás az, aminek során felfedi igazi arcát az adott megye. Azért reméljük, hogy a megtalált ládák is felfednek eddig még nem ismert, "kiskincseket" az adott megyében.

A ládákban található négy karakteres jelszavakra a játék során szükséged lesz, ne felejtsd el megjegyezni azokat!

Koordináta:

N 46°00.398'

E 17°21.534'

Somogy megye

Igazolás módja: jelszó

Péterhida nevezetessége az egykori vízimalom. Sajnos még felújítás előtti állapotban találod, a láda a malomcsatorna mellett vár rád egy fa tövében.

Péterhida

Péterhida a Tibold nemzetség ősi birtoka volt, majd II. Ulászló király a Báthoriaknak adományozta. 1677-től a Széchenyiek birtokolták. A községben még ma is megemlékeznek az 1848-as Szabadságharcnak arra az eseményére, amikor Jelačić granicsárjainak egy rájuk törő csapatát a helyi népfölkelő nemzetőrök futamították meg.
Péterhida fejlődése és sorsának rosszabbra fordulása is a Drávához köthető.
A szeszélyes, gyors sodrású Dráva medrét magától vagy emberi beavatkozással többször is változtatta. Pár évtizede még a ma Ó-Drávának nevezett ág a falu közelében hihetetlenül gazdag volt halban, a faluban 8-10 család is halászatból élt. A halászat hagyományos eszközei ma már csak mint emlékek tekinthetők meg a tájházban. A vízrendezés következtében az Ó-Dráva elmocsarasodott, a messze földön híres vízimalom alól kifogyott a Rinya. Ez a Ratalics-féle malom 1810-ben klasszicista stílusban épült, felújítását tervezik.
Pedig még nem is olyan régen az egész környékről ide hozták az őrölni valót, még a Horvátországból is, mert a hagyománytisztelő, újításoktól idegenkedő gazdák meg voltak győződve arról, hogy a vízimalom jobb minőségű lisztet ad, mint a gőzmalmok.
Ma már ez is csak emlék sajnos, pusztuló emlék. A Malom és a hozzá tartozó lakóépület rangos ipartörténeti emlékként gyökeres felújításra szorul, de érdemes megnézni a már felújított népi lakóházat (Fő utca 43.), amely a 19. század első felében épült és ma szabadon látogatható tájház. Péterhida másik nevezetessége az elmúlt századok tájképét idéző fás-legelő TVT.

A leírás szövegét köszönöm Ajtonynak.

2016-07-09 09:06:09
Nagyon szép lett a malom. Köszönjük a rejtést.

Megtalálás: 2016-07-06

2014-06-07 15:03:45
Megtaláltam! :) A malmot úgy néz ki, hogy fel fogják újítani; de az viszont kár, hogy a patak már nem folyik... :( Köszi a lehetőséget.

Megtalálás: 2014-06-07
Láda rózsás ház Malom Malom2
eTiGeR

2014-05-10 17:45:49
Gyönyörű lesz, ha a malom elkészül. Most is nagyon érdekes. Somogynak ebből az eldugott sarkából már nagyon hiányzott egy ilyen remek rejtés. Köszönet a ládáért.

Megtalálás: 2014-05-10

2014-05-10 17:25:53
Első megtalálók lettünk Ajtonnyal :) Tervben van a felújítás, szép lesz, ha tényleg megvalósul! Amikor múltkor (4 éve) itt jártunk, folyt a malom alatt a patak, most sajnos nem. Jó hely amúgy.

Megtalálás: 2014-05-10

Új megtalálások

Bejelentkezés