Polgári kálvária
2014-07-06 | Kincskeresés | halindaattila | GG4250
Sziget a város közepén

Koordináta:

N 47°52.162'

E 21°06.882'

Hajdú-Bihar megye

Igazolás módja: jelszó

Polgár város történelméhez szorosan hozzátartozik a központtól néhány száz méterre, a dombon álló barokk stílusban épült Kálvária kápolna. A legenda szerint a város közepén elhelyezkedő, korábban temetőként működő több hektárnyi területű kálváriadombot az 1873. évi kolerajárvány megszűnésének emlékére, fogadalomból építették meg. A Kálvária domb további együttesét képezi a térben hatásosan elhelyezett 12 stáció melynek fülkéit kívülről vasöntvények díszítik, belülről sárgaréz dombormű található a keresztút ábrázolásával melyek pontosan felidézik a Bibliában leírt jeleneteket. Még a stációk után 1874-ben építik meg a siralomvölgyet és Golgota három keresztjét is. A stációkat később 1969-ben, majd 1994-ben újítják fel.

A bejárattól balra egy háromszögű obeliszk látható, amelyet Dr. Kovács Mátyás kanonok polgári jobbágyszülők gyermeke állíttatott szülei emlékére 1841-ben. Az obeliszk felső részén egy-egy domborművet láthatunk, amelyeken, Szent József a gyermek Jézussal, Krisztus feltámadása, Szent Erzsébet a koldussal van ábrázolva.

Továbbhaladva jobbra bazaltkőből készült kereszt látható, készítője ismeretlen. A Szűz Mária tiszteletére emelt kápolnát a pestistől való szabaduláskor Polgár települése állíttatta 1769-ben. A későbbi felújítás a Kálvária építésének idejére (1873-1874) tehető, amelyet a polgári hívek 1954-ben újjáépítettek a Mária év emlékére. A kápolna oltárképe a 12 éves Jézust ábrázolja. Az előző "Mária bemutatása" műemlék oltárképet korábban elvitték, azóta sem került vissza. A kápolnával szemben a "Fájdalmas Szűz" kőből faragott szobra áll. A szobor 1907-ben eredetileg a hármas kereszt szószéke elé lett helyezve. A Hétfájdalmas Mária szobor mindig segítője, bátorítója és védelmezője volt Polgár hitben élő lakosainak. A gyalogos út végén 13 lépcsőn lefelé menve következik a siralom-völgye. Ez már egy mélyebb fekvésű hely, kb. 600 m˛ a területe. A sziklába vésett sír egyik oldalán Szent Mihályt szobra áll, mészkőből készült kivont karddal, pajzsán a szokásos "Quis est ut Deus?" (Ki olyan, mint Isten?) felirattal. A sír másik oldalán lévő szobor Máriát ábrázolja. A siralomvölgy mögötti szabad terület után a Kálvária-domb legmagasabb pontja következik egylépcsős emelvénnyel, szószékkel, és hármas-kereszttel Ez a szabadtéri misék színhelye. A hagyomány szerint a szeptemberi kálvária búcsún csak fekete ruhában lehet megjelenni. A nagy járványok idején tették ezt a fogadalmat, amikor szinte állandóan szólt a lélekharang, és a település folyamatosan gyászolt.

Golgota kereszt fényében

Kártik Emerencia mindössze 9 éves volt, amikor családja elhatározta, hogy visszatérnek Amerikából. Három aprócska ágat egy akác, hárs, és egy királytövis ágat hoztak magukkal az új élet szimbólumaként. Az egy hónapig tartó hajóút során a vizes anyagba betekert faágak gyökerét szájukban összegyűjtött vízzel itatták. A polgári kálvária hármas keresztje mellett gyökeret eresztett hársfa immár magyar földön folytatta növekedését hosszú évtizedeken át "teremte" a hit gyümölcseit. Kártik Emerencia nővér 93 éves korában távozott közülünk. A kezükkel ültetett hársfa, amely mintegy szimbólumként összekapcsolódik a nővér életével, végérvényesen a helyére került ide: N 47° 52,438' E 21° 6,770' 95 m. Mert Krisztus áldozati oltárt és szentségtartót készítettek belőle, hogy örökre szolgálja az Urat.

És ha már ott jársz, el ne feledd felkeresni az inverzkessing játékot a GCPOKA ládát. [link]

Alternatív kapu: ha a főbejárati kiskaput zárva találod, akkor használd a mindig nyitva álló kétszárnyú nagykaput itt: N 47° 52,130' E 21° 6,825' 95 m

Jelszó a megadott koordinátán egy 3x15 cm cső ládában található egy fa odvában a kápolna délnyugati sarkánál.

Figyelem a jelszó nem egyezik meg a Geocaching láda jelszavával!

2016-01-19 22:28:17
Megtalálás 2014.06.02.

Megtalálás: 2016-01-19
sereva
Módosítások száma: 1

2014-07-11 07:22:37
Debrecenből hazafelé kis kitérő az autópályáról. Hangulatos, szép liget a város közepén. A nagy felhőszakadás után már kisütött a nap, tetszett a hely.

Megtalálás: 2014-07-09
Fazék

Új megtalálások

Bejelentkezés