Banikov (Liptói-havasok 4. legmagasabb csúcsa)
2015-11-01 | Kincskeresés | Blue-Mali | GG4326
Hagyományos geoláda 5x10x15 cm-es a Banikov csúcsánál lévő jellegzetes szikla alatt található!

A hegy november 1-től június 30-ig nem látogatható!


Kedves Ládász!

Ezzel a rejtéssel, egy nem mindennapi helyre/hegyre invitálunk Téged. Banikov a Nyugati-Tátra (Liptói-havasok) 4. legmagasabb hegye, a maga 2178 méterével. Láncokkal biztosított útszakaszon lehet elérni.

FIGYELEM! Magas hegységbe, fizikailag nehéz túrára invitálunk e ládával! Mindenféle időjárásra fel kell készülni, mert az perceken belül megváltozhat! Esőkabátot, meleg ruhát, sapkát, kesztyűt vigyetek! Ne menj egyedül! Vihar esetén a gerinc nagyon veszélyes lehet!

Koordináta:

N 49°11.868'

E 19°42.597'

Külföld megye

Igazolás módja: jelszó

Liptói-havasok

A Kvacsani-völgytől, azaz a Kvacsan-Hutti-Zuberec vonaltól a Koprova-völgyig és Zavori-hágóig tart. Délen a Liptói-medencére néz, míg északon, a Sztudena-Latana-völgyön, illetőleg a Tomanova-hágón túl, az Árvába is átnyúló s úgy hegységünkkel, mint a Magas-Tátrával szorosan összefüggő; de főleg dolomitból és mészkőből épült Lengyel-Tátra csatlakozik hozzá. Bár hegyei megszakítás nélkül folytatják az Árva-Liptói-mészkőhegység vonulatát, a táj képe mégis erősen megváltozik: a hegység gerinces jelleget ölt s legalább félezer méterrel nagyobb magasságba emelkedik. A Kvacsani- és Bobróci- (jaloveci) völgyek közti szakasza még az előbbi hegység főanyagából: a kárpáti (Chocs-) dolomitból épült, geológiailag odatartozik s emiatt a két szomszédos hegység között mintegy az átmenetet képviseli, a Jaloveci-völgyön túl azonban már gránit bukkan elő; a Liptói-havasok és a Magas-Tátra fejedelmi csúcsait egészen a Kopa-hágóig legnagyobbrészt ebből az anyagból formálta a Természet mesteri keze. A Liptói-havasok déli oldalának (főleg a Baranyec és környékének) felépítésében a gneisz is jelentékenyen közreműködött.

A hegység tehát a Magas-Tátrával geológiailag egyetlen egységet alkot s attól inkább csak külső megjelenése és gyakorlati turistaszempontok alapján különítjük el. Alacsonyabb: a 2200 m-t csak egyetlen csúcsa a 2250 m-es Bisztra haladja meg, többi főcsúcsának zöme csupán a 2000-2200 m magasságot éri el. Szelídebb: csúcsai, gerincei szélesebb, túlnyomóan törmelékes-füves kúpok és hátak, csupán a Rohács és környéke mutat élesebb, vadabb formákat. Tengerszeme kevés s azok is igen aprók; északi oldalon a Rohács alatt négy, a déli oldalon a Volovec alatt (a Jamnicka-völgy legfelső katlanában) és a Koncsiszta (2071 m) alatt (a Racskova-völgy legfelső kattanában) két-két tengerszem rejtőzik. Völgyei enyhébbek és nem oly kifejezetten lépcsőzöttek, mint a tátraiak.

Főgerince nagyjából Ny-K-i irányú s a Kvacsani-völgy fölötti Osztri-vrch-től (1125 m) a Tomanova-hágóig (1689 m), illetőleg a Csendes-völgyig vonul; e hágótól É-ra már a Lengyel-Tátra hegyei emelkednek, a Csendes- és Koprova-völgyek közét kitöltő Nagy-Koprova-tető (2053 m) tömegét pedig a Zavori-hágó (1879 m) szintén inkább a Lengyel-Tátra gerincéhez kapcsolja.

Banikov

A Banikov (szlovákul Baníkov, lengyelül Banówka) 2178 m magas hegy a Liptói-havasokban. A hegység 4. legmagasabb hegye, a főgerinc legmagasabb csúcsa. Több turistaút csomópontja.

A neve a szlovák banik (a.m. bányász) szóból származik, mivel a 18. században a hegy oldalában vasércet próbáltak keresni, de a kutatás nem járt eredménnyel.

Megközelítés

Autóval célszerű megközelíteni, Zuberecen keresztül egészen az ajánlott parkolóig, ami fizetős (3 Euró/autó): N 49° 14,558\' E 19° 42,823\' 1037 m

A parkolóból kétféle képpen lehet megközelíteni a hegyet.

1: Parkolóból a Piros Piros sáv turistaúton kell elindulni, és 2500 méter múlva jobbra letérni a Kék/Sárga Kék sáv Sárga sáv turistaútra, majd ujabb 1600 méter elteltével jobbra folytatni a Zöld/Sárga Zöld sáv Sárga sáv turistaúton a Banikov-nyeregig, mely 2040 méter magason található. Innen indulunk a Piros Piros sáv turistaúton a célig, mely 378 méterre van, de ez izzasztó.

2: Ez hosszabb (9600méter) de egyben szebb is, illetve fizikálisan is erőt próbáló, de hidd el megéri. Parkolóból indulunk a Piros Piros sáv turistaúton az 1370 méter magasan fekvő menedékház érintésével (tengerszem) az egyre kietlenebbé vált táj szépségével, a \"középső\" Liptói-havasok közrefogó hegyeivel tűzdelt útján. Folytatjuk az utunkat a Kék Kék sáv turistaúton egészen a Smutné-nyeregig, ez már 1963 méter magasan van. Itt egy utolsó pihenés, lélegzetvétel, majd indulunk a Piros sáv Piros sáv turistaúton a Tri-kopy 3-as hegycsúcsa meghódítása után a Hrubá-kopa (2166 méteres) csúcsára, és innen már csak \"egy\" lépés a Banikov.

Szállás

Szállást Zuberec községben tudok ajánlani, többet is. Van szoba, apartman, panzió is, kedvező árakkal, kedvességgel, idegen nyelvet nem nagyon, vagy csak helyenként beszélve.



Reméljük, hogy sikerült egy tartalmas, jó, erőt próbáló helyre elhívni Téged! Ha bármi észrevétel, segítség kell bátran keressél meg engem!
Amennyiben ládával, időjárással bármi gondod, bajod lenne, tedd fel jelszó nélkülinek fényképpel, el lesz fogadva!

Kellemes, tartalmas, balesetmentes túrát kívánnak a rejtők:
Piroskaa1&Blue Mali

Felhívás

A rejtők nem vállalnak semmilyen felelősséget az adatok esetleges hibáiért valamint a túra során elszenvedett balesetekért! Mindenki saját felelősségére indul és kötelessége indulás előtt tájékozódni a túra útvonaláról és annak nehézségéről valamint a várható időjárási viszonyokról!

2019-06-19 23:28:40
Köszönöm az élményt! :-)

Megtalálás: 2018-09-13

2018-10-15 10:59:53
Gyönyörű őszi idő volt, ki kellett használni egy kis utószezoni kirándulásra. A Tri Kopy és a sífelszerelésből applikált csúcskereszttel megtámogatott Hruba Kopa után ide is eljutottunk. :)

A láda rendben a helyén van. Volt olyan optimista tervünk, hogy innen megyünk még tovább a gerincen, de végül nem erőltettük és lementünk a hágóból. Így is szép túra volt, este 7-re értünk le, már erősen sötétben.

Köszi az invitálást.



Megtalálás: 2018-10-13
akosgy

2017-10-12 09:03:28
gc.hu

Megtalálás: 2017-07-02
VP.hu

Új megtalálások

Bejelentkezés