HUNGARY - BAR #22
2014-12-13 | Kincskeresés | eTiGeR | GG4409
"Amikor az ember határozott cél felé tart...nagyon fontos, hogy az útnak is szenteljen figyelmet. Az út az, amely mindig megmutatja a célba érés legjobb módját, s útközben gazdagodunk. (...) Az lehet jobb vagy rosszabb, attól függően, melyik utat választjuk az eléréséhez, és hogy miképpen járjuk ezt az utat. Ezért olyan fontos ...felfedezni a titkokat mindabban, amit megszokásból, mindennap látunk, de amelyeket rutinból képtelenek vagyunk észrevenni."
Paulo Coelho fenti idézete motiválta ezt a geoláda sorozatot, amely sajátságos módon mutatja be Magyarországot. A megyénként elrejtett 26-26 láda csak a célt határozza meg, de a közöttük meghúzódó út megtalálása és az utazás az, aminek során felfedi igazi arcát az adott megye. Azért reméljük, hogy a megtalált ládák is felfednek eddig még nem ismert, "kiskincseket" az adott megyében.

A ládákban található négy karakteres jelszavakra a játék során szükséged lesz, ne felejtsd el megjegyezni azokat!

Ez a játék megtalálható a Geocaching.com (GC5HBE1) és a Geocaching.hu (GCALFO) oldalon is.

A sorozatról bővebb információt a Magyar Vándor weboldalán találsz.

Koordináta:

N 46°12.432'

E 17°53.826'

Baranya megye

Igazolás módja: jelszó

Almás-forrás az Ősbükkösben
Sasrét Baranya és Somogy megye határán, a Zselic lágy dombjai között fekszik. Pécstől 55 km, a 67-es főútról 5 km-es, aszfaltozott bekötőúton közelíthető meg. Az erdei iskola épülete mellől indul a 1,5 km hosszú tanösvény a sasréti Ősbükkösön át. A majdnem 200 éve érintetlenül hagyott fenséges bükkös, kocsánytalan-tölgyes erdő ma helyi jelentőségű természetvédelmi oltalmat élvez. Védettségét az 5,9 ha területű, közel kétszáz esztendős bükkös állomány és ennek élővilága indokolta. A tanösvény kihelyezett tábláival egyrészt különféle fafajok felismerését szolgálja, másrészt a tanösvényen végighaladva ismerkedhetünk a helyi lágyszárúakkal, az erdő természetes felújulásával, ugyanis a kidőlt fák helyén különböző korú újulatfoltok vannak. A túra első felében megismerkedhetünk az erdei fafajokkal, jellemző tulajdonságaikkal, termésükkel, levélzetükkel. A tanultak, megfigyeltek játékos visszakérdezése a séta második részén következik. Ekkor a már bemutatott fafajokat kell felismerni, majd a helyes választ rögtön el is olvashatjuk egy kis falapocska felemelése után. A tanösvény bejárása során megpihenhetünk, szomjunkat olthatjuk és akár szalonnát is süthetünk a szépen kiépített Almás-forrás környezetében. Az Almás-forrás Almamelléktől északra, a Sasréti tanösvény végén az Ősbükkös tövében található. Innen ered az Almás-patak szépen kiépített, felújított forrása. A bronz kifolyócső felett íves márványtáblán olvasható a felirata, felette tisztítónyílás látható. Vízhozama gyenge, de állandó kifolyású. Értéke 0,4-1 liter/perces értéket mutat. Mellette piknikhelyet alakítottak ki, kőből kirakott tűzrakóhellyel. A forrás újrafoglalását 2000-ben Baumann József, Baumann Józsefné, és Sajgó Ferenc végezte. Az eredeti Almás-forrástól 5 méterre található a Kis-Almás-forrás. A forrást 2000-ben a Szigetvári Erdészeti Zrt. anyagi támogatásával Baumann József és Baumann Józsefné foglalta. Közepes vízhozamú forrás, értéke 2-6 liter/perces érték közötti. A forrás, és a patak nevének eredete abból származik, hogy régen nagyon sok vadalma volt a környéken, a forrás közelében, és a patakba hulló gyümölcsöt a víz szállította. Az Almamellék községnév is az Almás-patakból eredeztethető, ugyanis Almás melletti, melléki települést jelent. Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Láda: 15x10x5 cm-es láda a megadott koordinátán, egy fatörzs alsó részének odújában.
Alternatív: 3,5x6,5x3 mikroláda egy fatörzs alsó részének odújában: N 46° 12.425' E 17° 53.841' Az alternatívot csak akkor keresd, ha az eredeti ládát nem találod!

Kérem, körültekintően és gondosan rejtsd vissza, köszönöm!

2019-05-22 09:38:02
Köszönjük a rejtést.

Megtalálás: 2019-05-19

2016-08-17 02:16:09
Dzoli1-el elkövetve.:-)

Végigjártuk a tanösvényt, és persze a forrást is megnéztük.:-)

Megtalálás: 2016-08-14

2016-08-15 13:52:05
Dr.Ladával és Emesével.

Megtalálás: 2016-08-14

2016-06-19 14:43:38
Régóta ismerős szép helyek. Kis kerülővel az erdei iskolától a tanösvény mentén közelítettünk. Lehet, hogy mi voltunk a bénák: az erdészeti úton ki volt táblázva, hogy a PO mentén 1,0 km, de az égvilágon sehol se láttunk PO jelet felfestve azon a bizonyos táblán kívül.
Köszönet a rejtésért, végre egy BAR pont!

Megtalálás: 2016-06-19

Új megtalálások

Bejelentkezés