Hajdúszoboszló - #14
2015-06-02 | Kincskeresés | Hajdúszoboszló | GG4502
Harangház

Keresd a jelszót az információs táblában!

Koordináta:

N 47°26.978'

E 21°24.052'

Hajdú-Bihar megye

Igazolás módja: jelszó

A Harangház Hajdúszoboszló legfiatalabb építészeti alkotása, mely a városnak adományozott Oborzil harang-hagyaték elhelyezésére és bemutatására szolgáló épület.

A kör alaprajzú nyitott építménynek, megőrző és bemutató szerepe van, melyben a Hajdúszoboszló részére hagyatékozott 50 db alumínium harang került elhelyezésre. Az épület megtervezésekor Rácz Zoltán építőművész több jelképrendszert alkalmazott, hiszen a Harangház négy darab pillére a négy évszak, a négy égtáj és a harangrendszer kezdőpontjait is jelöli.

A Harangház épülete a Gyógyfürdő és a város főutcája közötti parkban van elhelyezve, az építmény az építész szerint a jelképes kárpát medencét jelenti, melybe csordogál a szomszédos parkban lévő három darab festett jelfa tövéből induló négy forrás.

A három darab festett jelfa szellemiségében teljes mértékben segíti illetve felerősíti az épület funkcionális és eszmei szerepét, értékét. A három jelfa a Turul legendát, a Csodaszarvas történetét és az Életfához fűződő mese és mondaköröket jeleníti meg és azokat a színezetükkel is hangsúlyozzák.

A három jelfa elnevezése Turulo, Csodaszarvas és Lélekmadár. A jelfák az alábbi küldetéseket hivatott jelképezni a világban:
a Turulo a magyarság, az Árpád-ház küldetésének beteljesülését
a Csodaszarvas az elődeink égi értékeket felismerő tudásán alapuló földi küldetését
a Lélekmadár isten fája, az életfa, az újjászületés képességének jelképe.
A jelfákon ősi rovás írással az alábbi feliratok olvashatóak:
Turulo: Áldott szép Nap, fényes szép Nap, hajnalodva megszületik, megjelenik, fényesedik
Csodaszarvas: Követ vagyok ég Atyától, Küldött vagyok nagy törvénytől
Lélekmadár: Megérik a Föld is egy új születésre

A Harangház harangjai egyedi alkotások, melyek létrehozásánál a művészeket a XI-XII. századi kőfaragvány, ötvösmunka, ékköves berakás, palástminta, hímzés és zsinórozás ihlette. A harangok szimbólumai szorosan köthetőek az államalapítás korához, a kis tó körüliek kifejezetten Szent István emlékezetére készültek, és mindegyiken egy-egy latin nyelvű mondat olvasható államalapítónk törvényeiből. Innen kedve a történelmi tabló egy helyben, mint a Feszty-körkép, az épület peremén álló faoszlopok faragásain vonul körbe, Szent István korától napjainkig. A medence, vagyis az államalapítás utáni első oszlop a XI-XIV. század állandó háborúskodásait ábrázolja. A további oszlopokon látható faragványok az alábbiakat ábrázolják:
2. oszlop: a Közép-Európában zajló hatalmi viszályok, a török hadsereg hódítása, a Nándorfehérvári csata győzelmét
3. oszlop: a reformáció és a kálvinista vallás térhódítása, ahol jelképként megjelenik a bárány és a pelikán, aki saját magát áldozza fel fiókáinak
táplálásáért
4. oszlop: a három részre szakadt Magyarország
5. oszlop: a Habsburg dinasztia uralmát jelképezi, mely négyszáz évig tartott
6. oszlop: a Rákóczi féle szabadságharc
7. oszlop: 1848-49-es szabadságharc, időrendben is ide illeszkedik be a Kölcsey Harang, mely a 6. és 7.-es oszlop között áll
8. oszlop: az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte, a dualizmus kor
9. oszlop: Trianon, a történelmi Magyarország széthullása
10. oszlop: 1956, 1989 szabadok vagyunk
11. oszlop: Hogyan tovább?

Ha Hajdúszoboszlón pihen, sétáljon el Ön is a Szent István Parkba és csodálja meg a Harangház egyedi épületét a hozzá tartozó faragott oszlopokat, valamint a mögötte lévő parkban a festett jelfákat.

2019-03-01 09:24:39
Megkerestem ma a még hiányzó ládákat, közben ebből a sorozatból is párat. A ládák még mindig hiányoznak, így sereva segített ki a jelszavakkal.

Megtalálás: 2019-02-28

2018-06-20 23:08:35
Hajdúszoboszlón jártunk, hisz a Deocaching ide szervezett egy remek eventet. miközben a néppel a com-os ládákat szedegettük az útba eső GG-s játékokat is összeszedtem Kangával és Dáviddal. Az elején nem igazán találtuk a logbookot és a jelszót, pedig mindent tüzetesen átnéztünk, majd az egyiknél meglett, ekkor már tudtuk, hogy az előzőkből már hiányzott a logbook, hisz azon tereptárgyakon is néztük ugyanott és nem volt semmi. Sereva szerencsére kisegített a hiányzó jelszavakkal, amit ezúton is köszönök. Azért jó móka volt tetszett.

Megtalálás: 2018-04-15

2015-07-09 21:45:41
Mivel ládát ellopták így Sereva kisegített a hiányzó jelszórészlettel.
Nagyon köszönöm


Megtalálás: 2015-07-09
kectam

2015-06-09 13:41:30


Megtalálás: 2015-06-09
sereva

Új megtalálások

Bejelentkezés