Góbéjárás
2014-04-18 | Track követés | Vgyuri | GG3882
A Deocaching 2014 rendezvény kapcsán egy új játékra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. A hajdúszoboszlói játék leírását itt olvashatjátok


Ez tulajdonképpen nem új játék, hanem a régebbi "Dunakeszi Góbé"átalakított, bárhol játszható változata, amit a régi helyén 4 játékos teljesített. A mintatrack a hajdúszoboszlói helyszínre épül, de amúgy bárhol játszható.

Kb. 60 virtuális pont kirajzolja egy vitorlázó-repülőgép, az idősebb Rubik Ernő által tervezett R-26 Góbé kontúrját bármely megfelelő sík területre. Ezen kell növekvő sorrendben végig menni. A kezdő pont célszerűen az 1-es, a repülőgép orrának csúcsa.

Másik lehetőség, hogy egy referencia-tracket töltünk fel a térképes GPS készülékünkre. Vizuálisan vagy (bár nem egyszerű) a backtrack funkcióval megyünk végig a kijelölt vonalon.

A pontnév növekvő sorrendjében vagy a tracket követve végig kell menni a Góbé konturján. Amikor körülértünk, eltároljuk a tracket.Az értékelő megvizsgálja track időbeli integritását és haladási sebességét.

Ezért célszerű nem (nagyon)piszkálni a rögzített tracket. A felesleges oldalágakat (pl. a Garmin MapSource segítségével) esetleg törölni lehet, hogy azután a track szépen kirajzolja a repülőt a mezőre. Javaslom, hogy képként mellékeljetek egy screenshootot a MapSource vagy egyéb program képernyőjéről, mindenki lássa, milyen ügyesek vagytok.

A kontúr vonala a jelen adatlap mellékletében útpont és track GPX formában is megtalálhatók.

A repülőgép kontúrját az 1-37 pontok rajzolják ki. Ezek körbejárása a minimális feladat. (Ezt ellenőrizzük.)

A részleteket (pl. a kabintetőt) rajzolják ki a további (38-63) pontok. Ha szép képet akarunk rajzolni, a korábbi track-en célszerű visszamenni a részletvonal elágazási pontjáig, vagy a track felvételét megszakítani és csak az új részen visszakapcsolni. (Ezt nem minden eszköz teszi lehetővé.).

A mintatrack egy működő repülőtéren, a hajdúszoboszlói sportrepülőtéren tekereg. Ennek biztonsági következményei vannak. Csak akkor szabad a mezőn sétálgatni, amikor nincs repülőüzem. Télen ez gyakrabban előfordul, tavasztól őszig inkább csak hajnalban az üzemkezdetig. Ha a repülőtérnek van internetes vagy telefonos elérhetősége, akkor célszerű előre tájékozódni, de legkésőbb a helyszínen mindenképpen körül kell nézni és ha mozgást érzékelünk fel kell venni a kapcsolatot a helyiekkel. Alapvetően jószándékuak a repülők, biztosan segítenek.

Ha előzetesen tájékozódni akartok, van-e élet a repülőtéren, sok repülőtéren van webkamera, nézzétek meg azon.


"B-TERV"

Ha valaki nem akar a repülőtéri vezetéssel egyeztetni, az érkező gépekre figyelni, az korlátozás nélkül végrehajthatja a feladatot egy másik helyszínen is, ezen a képen pl. a második Góbé sziluettje éppen úgy rajzolódik ki, mintha leszállni készülne a dunakeszi repülőtérre.

Vagyis bárki, bárhol végrehajthatja a feladatot, ha talál egy kedvére való helyszínt, és átkonvertálja magának valahogy a GPX mintatrack-et az új helyre. Mint ahogy Rubik-papa Góbéja is előfordult mindenhol hazánk területén, sőt azon túl is.

Ezt a transzponálást egy Excel tábla segíti, amibe bemenő adatként be van táplálva a hajdúszoboszlói Góbé-körvonal track, és különböző paraméterek beadásával a track eltolható egy másik helyszínre, átméretezhető, tükrözhető és elforgatható. A tracket dd.dddd koordináták formájában kell beírni és az eredmény is ilyen lesz. Egy külön oszlopban GPX track formában is megtalálható a konvertált Góbé-ábra. (Más adatokkal feltöltve az Excel tábla bármilyen track konvertálására használható.)

[link]

Egy másik Excel táblával a minta waypoint formában, hátha valakinek éppen erre van gusztusa.

[link]

Őszinte leszek, én nem ajánlom, mert hacsak nem egy óriási Góbét akarunk kirajzolni, a következő ponthoz mutató irány annyira pontatlan, hogy egy egyenes vonalon sem tudunk végigmenni annak alapján. A trackvonal tendenciája sokkal jobban követhető.

Garmin Connect

Ha igazán mutatósan akarjuk megjeleníteni a Góbéjárás eredményét, ajánlom a Garmin Connect (külön fórumtéma itt a GPSGamesen) használatát. A góbéjárás eredményét tartalmazó GPX fájlt fel lehet tölteni a (persze regisztráció után) a connect.garmin. portálra, ahonnan akár az egész világgal megoszthatjuk, de az aktivitás dokumentumát, ami statisztikákat és "mozgófilmet" is tartalmaz, a mi beadóablakunk alatt levő "Connect" fül segítségével a GPSGames oldalra is beépíthetjük.

Még senki sem teljesítette ezt a játékot! Légy Te az első!

Új megtalálások

Bejelentkezés